Dlhodobo nezamestnaní by mohli nájsť prácu v sociálno-obecných firmách

17.01.2008 Poprad

Poprad 17. januára (TASR) - Sociálno-obecné firmy sú jednou z foriem, ako pomôcť dlhodobo nezamestnaným zo sociálne znevýhodneného prostredia.
Takéto firmy chcú založiť v okresoch Poprad a Levoča v rámci projektu podporeného Európskym sociálnym fondom (ESF). Úvodný workshop k projektu sa dnes konal v Poprade.
\"Z komunitných lídrov chceme vytvoriť akési miestne akčné skupiny, ktoré v súčinnosti so samosprávou budú nápomocné pri získavaní finančných prostriedkov z fondov i ďalších zdrojov. Výstupom projektu je založenie najmenej dvoch sociálno-obecných firiem, \" informovala na tlačovej besede Dana Plučinská z občianskeho združenia Partnerstvo sociálnej inklúzie Subregiónu Stredný Spiš, okresov Poprad a Levoča.
Do projektu zapoja asi 30 nezamestnaných z oboch okresov. Dôraz budú klásť na mladých do 25 rokov, starších občanov nad 50 rokov, ženy po materskej dovolenke a tiež bezdomovcov z mestských typov komunít a ťažko zdravotne postihnutých ľudí.
Plučinská pre TASR uviedla, že predmetom sociálneho podnikania by mali byť jednoduché práce napríklad vyšívanie, tkanie kobercov, ale v praxi sa už osvedčili aj stolárske dielne či obecné práčovne.
Cieľom projektu je tiež založiť asociáciu Lokálnych partnerstiev sociálnej inklúzie v Prešovskom samosprávnom kraji.
 

Vyberte región